fotopagina

Op deze pagina staan foto's gemaakt met de apparatuur getoond op de pagina "Sterrenwacht". Tenzij anders vermeld zijn alle opnamen gemaakt op Fujichrome (Sensia) 400 diafilm, die normaal ontwikkeld is in de centrale. De opnamen zijn onderverdeeld in de rubrieken zon, maan, planeten, kometen, sterren en noorderlicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zon

De zon is een vrij moeilijk object om te fotograferen, vooral door de helderheid en de warmte die de zon in een telescoop veroorzaakt. Kijk dan ook nooit rechtstreeks in de zon met het blote oog of door een kijker die niet van een deugdelijk filter is voorzien. Gebruik vooral geen oculairfilter, die vooral bij goedkope telescopen worden geleverd.

Onderstaande opnamen zijn gemaakt met behulp van een Solar Screen filter. Hierdoor worden de opnamen van de zon blauw gekleurd. Daarom zijn onderstaande opnamen in grijswaarden omgezet. De opnamen zijn gemaakt met de 102 mm telescoop in het hoofdbrandpunt.

zon zonnevlekkengroep De zon op 15 mei 2000. Duidelijk zijn er zonnevlekken te zien aan de linker en rechterkant.     

 

 

 

 

zonnevlekkengroep De zon op 19 september 2000. De vlekkengroep links is de grootste groep van deze zonnecyclus. Deze groep was (met behulp van een zonnefilter) met het blote oog te zien.

 

 

 

 

zonnevlekkengroep De zelfde vlekken als de foto hierboven, echter nu op 22 september 2000. Let op de draaiing van de zon om zijn as.
Opname van de zon gemaakt op 30 september 2001 met een Logitech Webcam VC  in het brandpunt van de 102 mm refraktor. Een grote groep nadert de ZW-zonsrand.

 

 

foto van zonnevlekgroep 652 aan de oostelijke zonsrand op 17 juli 2004. Opname gemaakt met 102 mm Polarex refraktor met Solar Screen filter en Philips Tuocam Pro II webcam met Fringe Killer filter.
foto van de zon gemaakt op 27 juli 2004 met een Philips Tuocam Pro II webcam met Fringe Killer filter  en de 102 mm Polarex refraktor met Solar Screen filter. de foto toont zonnevlekkengroep 652 nabij de westelijke zonsrand.

De foto is gestackt in Registax 2 en verder bewerkt met Paint Shop pro

 

 

 

 

 

 

 

 

  foto van vlekkgroep 798 op 10 september 2005. De groep staat nabij de oostelijke zonsrand. Opname gemaakt met de 102 mm Polarex refraktor en Baader Solar screen objektieffilter, Tuocam Pro II webcam met Fringe-Killer filter. Opname van 200 gestackte beelden in Registax 2 en verder bewerkt in Paint Shop Pro

 

 

 

 

 

 

 

 

foto van de zon met de vlekkengroepen 876 (links) en 875 (rechts) op 29 april 2006. Opname gemaakt met de 80 mm f/5 refraktor met 0,5 x reducer, Fringe-Killer filter en Baader Solar screen objektief filter en de Philips Tuocam Pro II. Opname is bewerkt in Registax 2 en daarna verder bewerkt in Paint Shop Pro.

Dit is een filmpje gemaakt van opnames van de zonsverduistering van 3 oktober 2005. De opnames zijn gemaakt met een 80mm f/5 refraktor voorzien van een Baader Solar Screen filter en een Philips Tuocam II met Fringe-Killer filter en een 0,5 X reducer.

De verduistering was waarneembaar onder goede omstandigheden, alleen stond er in het begin een boom in de weg.

                                                                   

 

Foto's van de eclips van 20 maart 2015.

Helaas werkte het weer niet mee, zodat alleen de laatste minuten vanuit Bellingwolde nog zichtbaar waren door de bewolking.zon   maan  planeten kometen   sterren   noorderlicht    naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maan

De maan is in iedere telescoop een zeer mooi object. Zelfs met een verrekijker zijn er al details te zien. Des te groter de telescoop, des te meer details kan men onderscheiden. De maan is een mooi object voor het maken van foto's.

PtolemŠeus Alphonsus Arzachel Albategnius Hipparchus

Deze foto toont de kraters PtolomŠeus, Alphonsus en Arzachel. Naast PtolomŠeus licht Albategnius en daarboven Hipparchus.

De foto is gemaakt met de 102 mm refractor

 

 

 

 

 

 

 

Gassendi Mare Humorum

Dit is Mare Humorum met aan de noordrand de grote krater Gassendi

Deze foto is gemaakt met de 205 mm Newton telescoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

Walter

Op deze foto is de krater Walter te zien. Deze krater bevindt zich op het zuidelijke deel van de maan.

Deze foto is gemaakt met de 102 mm refractor.

 

Opname van de maan met een Logitech Webcam VC met de 205 mm Newton in het primaire brandpunt en een 2x teleconvertor (=F/16 en 2400 mm brandpuntsafstand).

De opname toont de zw-rand van de maan.

 

 

 

 

 

Opname van de kraters Theophilus (onder), Cyrillus (midden) en Catharina (boven) met een Logitech Webcam VC in het brandpunt van de 205 mm Newton met 2x teleconvertor.
  foto van de maan gemaakt op 16 januari 2005 met de 205 mm Newton en de Philips Tuocam pro II webcam in het  primaire brandpunt van de telescoop. Foto gestackt in Astrostack2 en nabewerkt in Paint Shop Pro.

De foto toont de kraters Theophilus, Cyrillus en Catharina met rechts daarvan de Mare Nectaris

foto van de maan gemaakt op 16 januari 2005 met de 205 mm Newton en de Philips Tuocam pro II webcam in het  primaire brandpunt van de telescoop. Foto gestackt in Astrostack2 en nabewerkt in Paint Shop Pro.

 

De foto toont de kraters Posidonius en de Lacus Somniorum.

Zo nu en dan trekt de aarde precies tussen de zon en de maan door. Hierdoor ontstaat een maansverduistering. Onderstaande opnamen zijn van de maansverduistering van 4 april 1996.

En hier een filmpje gemaakt van opnamen gemaakt met een Logitech Webcam VC en een 135 mm telelens. Het is de maansverduistering van 9 november 2003. Het weer was jammer genoeg niet optimaal. Veel overdrijvende bewolking en een matige wind.

 

 

 De planeet Venus en de maan aan de westelijke avondhemel op 20 maart 2007 om 19.49      MET. Foto gemaakt met een Sony α100 met standaard zoomlens op 60 mm en 2 sec op 400 ASA.

 

zon   maan  planeten kometen   sterren   noorderlicht    naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

planeten

De planeet Venus gezien door de telescoop. Deze planeet vertoont, net als de maan schijngestaltes. 

 

 

 

 

 

De planeet Jupiter gefotografeerd met een Logitech Quickcam VC met de 205 mm Newton telescoop op 27 maart 2002. Deze foto is onbewerkt.
De planeet Jupiter gefotografeerd met de 205 mm telescoop. Duidelijk zijn de twee equatoriale banden te zien.
Opname van de planeet Saturnus gemaakt op 29 september 2001 met de 205 mm Newton telescoop met oculairprojektie met een 25 mm oculair en een Logitech webcam VC.

 

 

 

 

 

foto van Saturnus gemaakt op 8 februari 2005  met de 205 mm met 3x barlowlens, Philips Tuo cam pro II en Fringe Killer filter.

 

Saturnus met manen gemaakt met de 205 mm Newton en Philips Tuo cam pro II met Fringe Killer filter

op 16 januari 2005 om 21.00 uur MET.

De volgende manen zijn te zien:links boven Mimas en Tethys en verder naar boven Iapetus links onder  Rhea rechts Dione en Titan.  

 

Saturnus op 31 januari 2009. Opname gemaakt met 205 mm f/6 newton en Philips Tuocam II en 2x barlowlens. Gestackt in Registax 4 en nabewerkt in Paint Shop Pro.
foto van Mars op 9 maart 2010 om 21.07 uur MET. Opname gemaakt met 205 mm Newton en Philips Tuocam II en 3x barlowlens. Gestackt en bewerkt  met CCDTOOLS3.
1 april 2010 om 19,58 MEZT met sony alpha 100op 400 asa en 1.3 sec. Samenstand van de planeten Venus (links) en Mercurius (rechts) in de schemering.

     opname's van de Jupiter-bedekking door de maan op 15 juli 2012. De opnames zijn gemaakt met de Polarex 102 mm refraktor en de Philips Tuocam II webcam in het primaire brandpunt. De atmosferische omstandigheden waren niet super, maar ondanks dat zijn de opnamen  redelijk geslaagd.
 
 
zon   maan  planeten kometen   sterren   noorderlicht    naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kometen

Hyakutake Hier twee opnamen van de komeet Hyakutake. Deze komeet was in de maand maart 1996 met het blote oog te zien aan de hemel. Deze komeet trok vrij snel langs de hemel. Sinds kort is bekend geworden dat de staart van deze komeet de langste is die men ooit heeft waargenomen.

Beide opnamen zijn gemaakt met een 135 mm telelens en een belichtingstijden van 10 minuten.

Hyakutake  
gasstaart stofstaart Een andere heldere komeet van de laatste 10 jaar was Hale-Bopp, die in de eerste maanden van 1997 de show aan de hemel maakte. Deze komeet was lange tijd met het blote oog te zien.

Duidelijk zijn op de foto's twee staarten te zien, nl. de blauw gekleurde gasstaart en de licht gekleurde stofstaart.

Ook deze opnamen zijn met een 135 mm telelens gemaakt bij een belichtingstijd van 10 minuten

 

 

 

 

 

 

 
 
foto van komeet 73P Schwassmann-Wachmann 3 op 30 april 2006. Het betreft hier fragment C van de uiteen gevallen komeet.De opname is onder slechte omstandigheden gemaakt: heiÔge lucht, lichte over komende bewolking. De opname is gemaakt met de 80 mm f/5 refraktor, 0,5 x reducer en de Meade DSI camera. Er zijn geen darks voor deze opname gebruikt.
foto van de komeet 17P/Holmes. Opname gemaakt op 30 oktober 2007 met een Meade DSI en een 80 mm F/5 TS-refraktor en 0,5x reducer. Totale opname tijd is122 sec.

De komeet PAN-Starrs aan de avondhemel tussen de wolken boven de horizon in Bellingwolde op 14 maart 2013 om 19.35 MET.
De opname is gemaakt met een Sony α100 en 70 mm brandpunt op 400 ASA en 5 sec belichting.
             
zon   maan  planeten kometen   sterren   noorderlicht    naar boven

 

 

 

sterren

Orionnevel Paardekopnevel Opname van de Orionnevel, gemaakt met een 135 mm telelens en een belichtingstijd van 20 minuten. Verder is op de foto nog de Paardekopnevel te onderscheiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sterrenhoop M35 Opname van de omgeving van de open sterrenhoop M 35 in het sterrenbeeld Tweelingen. Ook deze opname is met een 135 mm telelens gemaakt bij een belichtingstijd van 20 minuten.

 

 

 

foto van M13 gemaakt  op 6 mei 2006 met de 205 mm Newton en de Meade DSI en 0,5x reducer. De opname is gestackt met 10 opnamen van ieder 10 sec in Registax-2.

 

 

opname van de Pleiaden op 11 februari 2008. Opname gemaakt met 80 mm f/5 refraktor en Sony α100, 5 minuten belicht bij 400 asa.
Opname van de Orionnevel op 11 februari 2008 met 80 mm f/5 refraktor en Sony α100 bij 400 asa en 6 x 20 sec. Bewerkt in K3ccdtools.
zon   maan  planeten kometen   sterren   noorderlicht    naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

noorderlicht

Noorderlicht is een lichtverschijnsel in de atmosfeer, dat veroorzaakt wordt door deeltjes van de zon, die botsen met onze atmosfeer. Normaal komt noorderlicht alleen voor in het hoge noorden. Soms echter, als er een grote zonnevlam is geweest op de zon, komen er zoveel deeltjes in botsing met onze atmosfeer, dat wij in Nederland ook dit verschijnsel kunnen waarnemen. Dit gebeurde ook in de nacht van 6 op 7 april 2000. De foto's die hier getoond worden zijn gemaakt met een groothoeklens van 28 mm en allemaal 20 seconden belicht. Hierbij was de camera op een driepootstatief gemonteerd. De bovenste vier foto's zijn van 6/7 april en de onderste twee van 17 november 1989.

 

zon   maan  planeten kometen   sterren   noorderlicht    naar boven